ISI
KANDUNGAN
BIL
|
PERKARA
|
MUKA SURAT
|
1
|
PENGENALAN
Latar
belakang
peniagaan
Objektif
peniagaan
Analisa peniagaan
Senarai produk dan harga
|
2
3
4
5-6
|
2
|
ASPEK PENTADBIRAN
Jenis milikan
Carta organisasi
Sumber pembiayaan projek
Senarai tugasan jawatan
|
7
7
8
9
|
3
|
ASPEK PEMASARAN DAN PENTADBIRAN
Senarai pembelanjaan pemasaran dan pentadbiran
|
10-11
|
4
|
ASPEK PENGELUARAN / OPERASI
Carta aliran proses produk
|
12
|
5
|
ASPEK KEWANGAN
Anggaran Jualan produk
Anggaran kos pengeluaran
Anggaran keuntungan
|
13
|
6
|
KOS PERLAKSANAAN PROJEK
Belanja permulaan
Pembelian Aset Tetap
Belanja Pentadbiran
Belanja Pemasaran
Belanja Luar Jangka
|
14-15
|
7
|
ALIRAN WANG TUNAI
|
16
|
8
|
ANGGARAN UNTUNG RUGI
|
17
|
9
|
RUMUSAN
|
18
|
PENGENALAN
LATAR BELAKANG PENIAGAAN
Nama restoren kami ialah sweet sugar bun. Kami menamakan restoren kami dengan nama ini kerana merujuk kepada menu
yang terdapat di restoren kami yang berasaskan kemanisan yang disertai dengan
keriangan dengan ketulan-ketulan ais yang kecil. Selain itu,kami menggunakan
nama ini kerana senang diingati dan mudah difahami kepada semua pengunjung dan
mereka sering menggunakan perkataan yang kami gunakan.
Restoren kami akan mula beroperasi
pada tahun 2015. Tarikh bagi memulakan peniagaan pada 05/05/2015 dan kami akan menbuka restoren pada hari sabtu hingga
khamis bermula pada pukul 10.00 pagi hingga 10.30 malam.
Perniagaan kami akan beroperasi di
premis yang beralamat :-
‘Sweet Sugar Bun,
Lot 3.57-3.58,
2rd Flour Wisma Cosway,
88 Jalan Raja Chu Lan,
50200 Kuala Lumpur.
Kami memilih
tempat ini kerana tempatnya yang strategik dan dijangkakan akan mendapat
sambutan daripada pelanggan kerana Kuala Lumpur merupakan salah satu pusat
bandar yang mempunyai taburan penduduk yang padat dan juga pusat pelancongan
yang terkenal di Malaysia.
OBJEKTIF PENIAGAAN
Tujuan
kami menbuka restoren ini untuk mengkomersialkan pencuci mulut dari tempatan ke
antarabangsa. Kami juga ingin memberi peluang pekerjaan kepada pelajar yang
berbakat serta yang mengganggur yang
berada di Malaysia. Selain itu, dengan menbuka restoren ini kami dapat
memajukan diri untuk menghadapi cabaran dan juga memberi kemudahan masa hadapan.
Di
samping itu, kami ingin memberi gambaran samaada projek yang dicadangkan
berdaya maju atau tidak. Sumber utama
kami ialah dari sumber yang halal,kebersihan menjadi lambang dalam
peniagaan kami. Menggunakan produk yang berkualiti juga lambang pada restoren
kami supaya kami memperolehi pelanggan yang ramai serta tidak memudaratkan
kesihatan pelanggan yang berkunjung ke restoren kami.
Seterusnya,
tujuan kami menbuka restoren ini kerana untuk menilai potensi cadangan projek
berhubung dengan pemohonan pembiayaan perniagan serta untuk mendapat gambaran
yang jelas idea kedudukan kewangan perniagaan bagi tujuan sama ada akan memberi
kemudahan kredit atau tidak.
ANALISA PENIAGAAN
KEKUATAN DAN KELEMAHAN RESTOREN
Kekuatan
|
Kelemahan
|
1.
Mengadakan
promosi
|
1. Baru berkecimpung
dalam perniagaan
|
2.
Mengadakan
cabutan bertuah
|
2. Banyak pesaing
|
3.
Memberi
layanan yang baik kepada pelanggan
|
3. Lebih kepada
pelanggan tempatan
|
4.
Hiasan
dalaman yang menarik
|
4. pusingan stok
adalah pendek
|
5.
Tukang
masak yang berpengetahuan tinggi dan berpengalaman yang luas
|
5. kos penubuhan yang
tinggi
|
6.
Bahan
yang berkualiti
|
6. mudah berlaku salah
guna kuasa
|
7.
Hiasan
pada hidangan yang dapat menarik selera pelanggan
|
7. alahan kepada bahan
sejuk
|
8.
Mengguna
bahan import
|
8. menanggung cukai
yang tinggi
|
9.
Keadaan
bandar yang sibuk
|
9. Liabiliti adalah
tidak terhad
|
Pesaing.
Ø PAVILION KL
·
Menjual pelbagai jenis
pencuci mulut yang terdiri daripada pelbagai jenis roti.
Ø ROMANTIK RESTAURANT
·
Menjual pelbagai jenis
pencuci mulut yang terdiri daripada pelbagai jenis tarlet.
Ø TOWER RESTAURANT
·
Menjual pelbagai jenis
pencuci mulut yang terdiri daripada jagung.
Ø DONKEY DONAT
·
Menjual pelbagai jenis donat
yang terdiri daripada pelbagai perisa.
Ø SECRET RESEPI
·
Menjual pelbagai jenis kek
SENARAI PRODUK DAN HARGA
Bil
|
JENIS PRODUK
(MINUMAN)
|
HARGA
|
1
|
Coco milk ice cream
|
RM3.50
|
2
|
Sillky smooth
|
RM
4.00
|
3
|
Lemon tea madu
|
RM3.50
|
4
|
Jus nenes
|
RM2.50
|
5
|
Jus mangga
|
RM3.00
|
6
|
Tea tree layer
|
RM4.20
|
7
|
Vanilla float
|
RM3.70
|
8
|
Mint chocolate milk shake
|
RM4.50
|
9
|
Coconut ice cream
|
RM4.00
|
10
|
Tropikano natadecoco soda
|
RM4.50
|
Bil
|
JENIS PRODUK(PASTRI)
|
HARGA
|
1
|
Crème
brulee
|
RM6.00
|
2
|
Strawberry
shortcake
|
RM19.00
|
3
|
Vanilla
crème brulee
|
RM7.50
|
4
|
Puff
pastry apple and raisin strudel
|
RM6.00
|
5
|
Parmesan
puff pastry
|
RM5.50
|
6
|
Cheese
and spinach pockets
|
RM11.50
|
7
|
Spiced
potato
|
RM4.50
|
8
|
Stacked
with cherries
|
RM8.20
|
9
|
Persian
pastries
|
RM7.60
|
10
|
Strawberry
puff pastry tart
|
RM9.10
|
Bil
|
JENIS PRODUK(BISKUT)
|
HARGA
|
1
|
Wefer
coklat strawberry
|
RM3.60
|
2
|
Neiman
marcus
|
RM3.00
|
3
|
Snow
almond
|
RM2.90
|
4
|
Chocolate
hazelnut mint stice
|
RM3.20
|
5
|
Skon
yogurt kismis
|
RM3.40
|
6
|
Peel
crescent cookies
|
RM2.80
|
7
|
Cashewnut
rollet
|
RM3.00
|
8
|
London
almond
|
RM3.10
|
Bil
|
JENIS PRODUK(PUDING &JELLY)
|
HARGA
|
1
|
Agar-agar
kembang semangkuk
|
RM1.00
|
2
|
Hati
sokma
|
RM4.50
|
3
|
Pudding
bunga roti
|
RM2.00
|
4
|
Sagu
nira quinara
|
RM8.00
|
5
|
Taming
sari lapis
|
RM1.30
|
6
|
Jelly
and icecream
|
RM10.90
|
7
|
Pudding
tiga lapis tiga rasa
|
RM3.80
|
Bil
|
JENIS
PRODUK(ICE CREAM)
|
HARGA
|
1
|
Ice
cream pufee vanilla
|
RM4.00
|
2
|
Strawberry
ice cream
|
RM4.20
|
3
|
Ice
cream chocolate latte
|
RM5.00
|
4
|
Ice
cream vanilla latte
|
RM4.80
|
Bil
|
JENIS
PRODUK(KEK)
|
HARGA
|
1
|
Kek
cawan oren
|
RM2.50
|
2
|
Chokolate
anglefood cupcakes
|
RM7.90
|
3
|
Strawberry
shortcake
|
RM19.00
|
4
|
Heanut
butter cups
|
RM8.20
|
5
|
Kek
cawan krimo
|
RM3.90
|
6
|
Chocolate
moist
|
RM15.00
|
7
|
Chocolate
cake with strawberry
|
RM17.90
|
Bil
|
JENIS PRODUK(BUN)
|
HARGA
|
1
|
Bun
kacang merah
|
RM1.50
|
2
|
Stollen
kacang merah
|
RM2.50
|
3
|
Roti
prancis
|
RM2.00
|
4
|
Sardine
buns
|
RM2.30
|
5
|
Cheese
topping
|
RM3.20
|
6
|
Caterpillar
buns
|
RM3.60
|
7
|
Mix
fruit roll
|
RM3.80
|
8
|
Horlick
milk loaf
|
RM 1.70
|
ASPEK PENTADBIRAN
Sweet
Sugar Bun merupakan
sebuah restoren perkongsiaan. Restoren
Sweet Sugar Bun telah terajui oleh 5 orang pengurus utama iaitu, Pengurus
Besar, Pengurus Operasi, Pengurus Pemasaran, Pengurus Pentadbiran dan juga
Pengurus Kewangan. Manakala pekerjanya
pula adalah seramai 10 orang.
CARTA ORGANISASI
SUMBER PEMBIAYAAN PROJEK
Ø
Suriayani
bt sulaiman RM
·
Simpanan RM15 000
·
Pinjaman RM 40 000
Ø
Noor
Fazira bt Yahya
·
Simpanan RM 15 000
·
Pinjamam RM 25 000
Ø
Nur
Chafikah bt Chelah
·
Simpanan RM 15 000
·
Pinjamam RM 25 000
Ø
Zabariah
bt Ahmad
·
Simpanan
RM 15 000
·
Pinjaman RM 25 000
Ø
Mariadona
a/p Antony
·
Pinjaman RM 15 000
·
Sumbangan
keluarga RM 10 000
JUMLAH KOS PROJEK
RM 200 000
TUGASAN JAWATAN
PENGURUS BESAR
·
menjadi tulang belakang dan nadi pada sesebuah perniagaan.
·
b)boleh dipercayai,amanah,dan dihormati para pekerja.
·
c)menghadapi resiko besar sesebuah perniagaan.
PENGURUS OPERASI
·
a)berbincang dengan chef tentang menu yang sesuai dan yang
diperlukan oleh oleh pelanggan dan
mengcukupi pada satu-satu masa.
·
b)menghitung keperluan bekalanmasakan yang mencukupiuntuk
menu harian.
·
c)menentukan semua peralatan hidangan makanan sentiasa
mencukupi.
·
d)memeriksa bekalan yang dihantar
PENGURUS PEMASARAN
·
a)mempromosi dan memperkenalkan produk.
·
b)menentukan jualan baranganatau produk yang disusun.
·
c)banyak bertemu dengan pelanggan dan meminta pendapat
mereka tentang pencuci mulut yang dijual di kedai kami.
PENGURUS KEWANGAN
·
a)mengira untung dan rugi perniagaan.
·
b)memberi gambaran mengenai kewangan
syarikat.
·
c)mengira kos pelbagai jenis jualan
untuk di jual.
PENGURUS PERSONAL
·
a)melantik pegawai keselamatan untuk menjaga keselamatan
di restoran.
·
b)memantau
kebersihan restoran selepas waktu perniagaan.
ASPEK PENIAGAAN
Sasaran Pelanggan
Sasaran pelanggan kami ialah pelancong asing.
Selain itu,pekerja pejabat dan pelajar-pelajar dari sekolah atau dari kolej
yang berdekatan. Selain itu,pejalan kaki (walk in) dan pelanggan yang membuat
tempahan.
Anggaran bilangan pelanggan sehari/seminggu/sebulan
Dalam sehari
restoren kami akan dikunjungi oleh pelanggan seramai 35. Dalam seminggu pula
seramai 210 yang akan mengunjungi restoren kami dan sebulan seramai 945 orang
pelanggan.
Kaedah promosi yang digunakan untuk memperkenalkan
dan meningkatkan jualan
Untuk
mempromosikan menu restoren kami, syarikat kami menggunakan media massa sebagai
alat untuk memberitahu kepada orang ramai mengenai produk kami. Syarikat kami juga telah mengedarkan brosur
atau risalah dari rumah ke rumah dan di hadapan pusat membeli belah yang mana
menjadi tumpuan orang ramai.
Syarikat
kami juga menggunakan kemudahan terkini iaitu dengan membuat blog untuk
memasarkan produk kami di dalam blogspot yang telah kami buat. Blog kami adalah http://sweetsugarbun.blogspot.com .
Di dalam blog kami, kami telah
membuat promosi dengan memaparkan produk-produk yang telah syarikat kami buat
dan menyatakan kelebihan produk yang kami keluarkan.
Di
samping itu, syarikat kami juga memberi percubaan untuk merasa pelbagai jenis menu
keluaran kami secara percuma di hadapan kedai kami dan di ‘shopping mall’.
Saluran agihan yang digunakan
1. Pengeluar ---> Peruncit -----> Pengguna
terakhir
2. Pengeluar ----> Pembekal-----> Peruncit -----> Pengguna
terakhir
3. Pengeluar ----> Pembekal----> Peruncit ---> Agen ---> Pengguna akhir
Strategi yang digunakan bagi menentukan harga
produk yang dijual
Harga bagi satu menu bergantung
kepada kualiti bahan yang digunakan dan merupakan satu strategi yang baik
kerana kami akan menilai serta menbuat perbandingan antara menu-menu yang lain
yang telah dihasilkan bagi melihat kualiti bahan tersebut sama ada berkualiti
tinggi, cantik dan menarik.
Anggaran belanja pemasaran
Promosi
jualan
|
Anggaran
perbelanjaan
|
i. Cabutan
bertuah
|
RM 50 x 5 pemenang x 2 kali
cabutan
=RM 500
|
Sample
rasa
|
RM 50 sehari x 24 hari
=RM 1 200
|
Publisiti
|
|
Media
masa
·
Laman
web
·
Radio
|
RM 1 800
RM 150 x 5 kali sebulan
=RM 750
|
Media
cetak
·
Surat
khabar
|
RM 80 x 10 kali sebulan
=RM 800
|
ASPEK PENGELUARAN
a.
CARTA
ALIRAN PROSES MEMBUAT DAN MENERIMA TEMPAHAN
PEMASARAN
DI KEDAI
JELLY AND ICE CREAM
TEMPAHAN
STRAWBERRY SHORT CAKE
ASPEK KEWANGAN
a.
ANGGARAN JUALAN PRODUK
I.
SEHARI
35
BIJI / SEHARI
RM
19.00 SEBIJI x 30
BIJI
=RM 665.00 SEHARI
II.
SEBULAN
RM 665.00
SEHARI x 30 HARI
=RM 19 950.00 SEBULAN
b.
ANGGARAN KOS PENGELUARAN
I.
SEHARI
KOS BAHAN
+ KOS UPAH + KOS SAMPINGAN
RM
6.59 + RM 4.81 + RM 3.00
=RM
498.75
II.
SEBULAN
RM 498.75
SEHARI x 30 HARI
=RM
8640.00
c.
ANGGARAN KEUNTUNGAN
I.
SEHARI
JUALAN –
KOS PENGELUARAN
=RM
665.00 – 498.75
=RM
166.25
II.
SEBULAN
RM 166.25
x 30
=RM 4987.50
KOS PELAKSANAANN PROJEK
i.
Belanja Permulaan
·
Astro RM 500
·
Strimeyx RM 38
·
Eletrik RM 800
·
Duit
minyak RM 350
·
Lesen
perniagaan RM 1250
·
Duit
tambang RM 50
·
Sewa
lori RM 150
·
Telefon RM 150
·
Cat
lampu RM 1 000
·
Air RM 1
000
=RM
5 288
ii.
Pembelian Aset Tetap
·
Ketuhar (3 x RM 1 000) RM
3 000
·
Air
cond (2 x RM 1 700)
RM 3 400
·
Mikser (1x RM 3 500) RM 3 500
·
Cctv (4 x RM 600) RM
2 400
·
Van
terpakai (4 x RM 600) RM
1 400
·
Kerusi
& meja RM 4 900
·
Alam (5 x RM 350) RM
1 750
·
Mesin
fotostit RM 550
·
Mesin
juru wang (2 x RM600)
RM 1 200
·
Komputer
(4
x RM 1 500) RM 6 000
·
Kedai RM 150 000
·
Meja
& kerusi pejabat RM 2 200
·
Mesin
punch kad RM 800
·
Lain-lain RM 3 000
=RM184
100.00
iii.
Belanja Pentadbiran
·
Pen
& Kertas RM 100
·
Uniform RM 220
·
Kalkulatur RM 20
·
Lain-lain RM 250
=RM
590
Belanja Pengeluaran
·
Bahan
basah RM 500
·
Bahan
kering RM 500
·
Lain-lain RM 500
=RM
1 500
iv.
Belanja Pemasaran
Ø
Iklan
·
Tv
(1
x RM 2500) RM 2 500
·
Majalah
(5
x RM 300) RM 1 500
·
Sample
rasa(3
x RM 50) RM150
·
Kad
Peniagaan RM 200
=RM
4 350
v.
Belanja luar jangka =RM
19 582.80
JUMLAH
KOS PROJEK =RM 254 560.80
ANGGARAN ALIRAN WANG TUNAI
Bulan
|
1
(RM)
|
2
(RM)
|
3
(RM)
|
4
(RM)
|
A. Penerimaan tunai :
·
Baki
tunai awal
·
Modal
·
Pinjaman
·
Anggaran
jualan
Jumlah
Penerimaan Tunai
B. Pembayaran Tunai
i.
Belanja
Pengeluar :
·
Bahan
mentah
·
Buruh
·
Overhed
ii.
Belanja
Pemasaran :
·
Iklan
iii.
Belanja
Pentadbira :
·
Sewa
·
Alat
tulis
iv.
Belanja
Kewangan :
·
Faedah
pinjaman
v.
Belian
Aset Tetap :
vi.
Perbelanjaan
Lain :
·
Deposit
(air,api,telefon)
·
Jumalah
Kos Perbelanjaan Projek
|
|
|||
-
|
78
235.03
|
91
037.86
|
114
392.64
|
|
55
000
|
-
|
-
|
-
|
|
295
000
|
-
|
-
|
-
|
|
51
870
|
57
057
|
62
762.70
|
69
038.97
|
|
401 870
|
135 292.03
|
153 850.56
|
183 631.61
|
|
7
500
|
7
875
|
8
268.75
|
8
682.19
|
|
16
400
|
16
400
|
16
400
|
||
800
|
800
|
900
|
900
|
|
13
050
|
13
050
|
2
610
|
2
610
|
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
100
|
-
|
-
|
-
|
|
245.83
|
245.83
|
245.83
|
245.83
|
|
-
|
-
|
5
000
|
-
|
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
279
705.80
|
-
|
-
|
-
|
|
Jumlah Perbelanjaan Tunai
|
317
801.63
|
38 370.83
|
33 424.58
|
28 838.59
|
C. Lebihan atau kurangan
(Jumlah penerimaan tunai – jumlah
perbelanjaan tunai )
|
84 068.37
|
96
921.20
|
120
425.98
|
154
793.59
|
D. Bayaran Balik Pinjaman
|
5
833.34
|
5
833.34
|
5
833.34
|
5
833.34
|
E. Anggaran Baki Akhir
|
78
235.03
|
91
083.86
|
114
592.64
|
143
126.91
|
ANGGARAN
UNTUNG RUGI
Bagi tempoh
berakhir MAY
2012
JUALAN
Kos
Jualan (Barang atau Perkhidmatan) RM
51 870
Ø
Stok
awal RM 1
500
Ø
Kos
pengeluaran / Belian RM 7 500
Ø
Stok
akhir RM (1
500)
KOS
JUALAN RM
7500
UNTUNG KASAR RM 44 370
PERBELANJAAN-PERBELANJAAN
v
Belanja
pengurusan RM 25 982.19
Ø
Belanja
pemasaran RM 2 610
Ø
Belanja
kewangan RM 6 079.17
JUMLAH PERBELANJAAN RM
34 671.36
KEUNTUNGAN OPERASI RM 9 698.64
Tambah
Pendapatan lain jika ada RM
1 000
v Tolak cukai 5% bagi keuntungan RM
534.93
KEUNTUNGAN
BERSIH SELEPAS CUKAI RM
10 163.71
RUMUSAN
4 comments:
mekaseh.. sungguh mencetus idea=)
mintak izin bt bahan rujukan
Terima kasih..di atas perkongsian
sama-sama...harap perkongsian yang tak seberapa nie dapat membantu korang sumer...
Post a Comment