Wednesday, 4 April 2012

CONTOH RINGKAS RANCANGAN PERNIAGAAN


      ISI KANDUNGAN
BIL
PERKARA
MUKA SURAT

          
1
PENGENALAN
       Latar belakang peniagaan                          
     Objektif peniagaan
   Analisa peniagaan
   Senarai produk dan harga

2
3
4
5-6



2
ASPEK PENTADBIRAN
         Jenis milikan
   Carta organisasi
  Sumber pembiayaan projek
   Senarai tugasan jawatan

7
7
8
9

3
ASPEK PEMASARAN DAN PENTADBIRAN
   Senarai pembelanjaan pemasaran dan pentadbiran

10-11

4
ASPEK PENGELUARAN / OPERASI
  Carta aliran proses produk

12


5
ASPEK KEWANGAN
   Anggaran Jualan produk
   Anggaran kos pengeluaran
   Anggaran keuntungan


13



6
KOS PERLAKSANAAN PROJEK
   Belanja permulaan
   Pembelian Aset Tetap
   Belanja Pentadbiran
   Belanja Pemasaran
   Belanja Luar Jangka


14-15
7
   ALIRAN WANG TUNAI
16
8
   ANGGARAN UNTUNG RUGI
17
9
   RUMUSAN
18


PENGENALAN
LATAR BELAKANG PENIAGAAN
            Nama restoren kami ialah sweet sugar bun. Kami menamakan restoren kami dengan nama ini kerana merujuk kepada menu yang terdapat di restoren kami yang berasaskan kemanisan yang disertai dengan keriangan dengan ketulan-ketulan ais yang kecil. Selain itu,kami menggunakan nama ini kerana senang diingati dan mudah difahami kepada semua pengunjung dan mereka sering menggunakan perkataan yang kami gunakan.

            Restoren kami akan mula beroperasi pada tahun 2015. Tarikh bagi memulakan peniagaan pada 05/05/2015 dan kami akan menbuka restoren pada hari sabtu hingga khamis bermula pada pukul 10.00 pagi hingga 10.30 malam.

            Perniagaan kami akan beroperasi di premis yang beralamat :-

                        Sweet Sugar Bun,
                    Lot 3.57-3.58,
                    2rd Flour Wisma Cosway,
                    88 Jalan Raja Chu Lan,
                    50200 Kuala Lumpur.
Kami memilih tempat ini kerana tempatnya yang strategik dan dijangkakan akan mendapat sambutan daripada pelanggan kerana Kuala Lumpur merupakan salah satu pusat bandar yang mempunyai taburan penduduk yang padat dan juga pusat pelancongan yang terkenal di Malaysia.



OBJEKTIF PENIAGAAN
Tujuan kami menbuka restoren ini untuk mengkomersialkan pencuci mulut dari tempatan ke antarabangsa. Kami juga ingin memberi peluang pekerjaan kepada pelajar yang berbakat serta yang mengganggur  yang berada di Malaysia. Selain itu, dengan menbuka restoren ini kami dapat memajukan diri untuk menghadapi cabaran dan juga memberi  kemudahan masa hadapan.
Di samping itu, kami ingin memberi gambaran samaada projek yang dicadangkan berdaya maju atau tidak. Sumber utama  kami ialah dari sumber yang halal,kebersihan menjadi lambang dalam peniagaan kami. Menggunakan produk yang berkualiti juga lambang pada restoren kami supaya kami memperolehi pelanggan yang ramai serta tidak memudaratkan kesihatan pelanggan yang berkunjung ke restoren kami.
Seterusnya, tujuan kami menbuka restoren ini kerana untuk menilai potensi cadangan projek berhubung dengan pemohonan pembiayaan perniagan serta untuk mendapat gambaran yang jelas idea kedudukan kewangan perniagaan bagi tujuan sama ada akan memberi kemudahan kredit atau tidak.


ANALISA PENIAGAAN
KEKUATAN DAN KELEMAHAN RESTOREN
Kekuatan
Kelemahan
1.    Mengadakan promosi
1. Baru berkecimpung dalam perniagaan
2.    Mengadakan cabutan bertuah
2. Banyak pesaing
3.    Memberi layanan yang baik kepada pelanggan
3. Lebih kepada pelanggan tempatan
4.    Hiasan dalaman yang menarik
4. pusingan stok adalah pendek
5.    Tukang masak yang berpengetahuan tinggi dan berpengalaman yang luas
5. kos penubuhan yang tinggi
6.    Bahan yang berkualiti
6. mudah berlaku salah guna kuasa
7.    Hiasan pada hidangan yang dapat menarik selera pelanggan
7. alahan kepada bahan sejuk
8.    Mengguna bahan import
8. menanggung cukai yang tinggi
9.    Keadaan bandar yang sibuk
9. Liabiliti adalah tidak terhad

Pesaing.
Ø PAVILION KL
·        Menjual pelbagai jenis pencuci mulut yang terdiri daripada pelbagai jenis roti.

Ø  ROMANTIK RESTAURANT
·         Menjual pelbagai jenis pencuci mulut yang terdiri daripada pelbagai jenis tarlet.

Ø  TOWER RESTAURANT
·         Menjual pelbagai jenis pencuci mulut yang terdiri daripada jagung.

Ø  DONKEY DONAT
·         Menjual pelbagai jenis donat yang terdiri daripada pelbagai perisa.

Ø  SECRET RESEPI
·         Menjual pelbagai jenis kek


SENARAI PRODUK DAN HARGA
Bil
                           JENIS PRODUK (MINUMAN)
            HARGA
1
Coco milk ice cream
           RM3.50
2
Sillky smooth
           RM 4.00
3
Lemon tea madu
           RM3.50
4
Jus nenes
           RM2.50
5
Jus mangga
           RM3.00
6
Tea tree layer
           RM4.20
7
Vanilla float
           RM3.70
8
Mint chocolate milk shake
           RM4.50
9
Coconut ice cream
           RM4.00
10
Tropikano natadecoco soda
           RM4.50

Bil
                     JENIS PRODUK(PASTRI)
            HARGA
1
Crème brulee
            RM6.00
2
Strawberry shortcake
            RM19.00
3
Vanilla crème brulee
            RM7.50
4
Puff pastry apple and raisin strudel
            RM6.00
5
Parmesan puff pastry
            RM5.50 
6
Cheese and spinach pockets
            RM11.50
7
Spiced potato
            RM4.50
8
Stacked with cherries
            RM8.20
9
Persian pastries
            RM7.60
10
Strawberry puff pastry tart
            RM9.10

Bil
              JENIS PRODUK(BISKUT)
            HARGA
1
Wefer coklat strawberry
            RM3.60
2
Neiman marcus
            RM3.00
3
Snow almond
            RM2.90
4
Chocolate hazelnut mint stice
            RM3.20
5
Skon yogurt kismis
            RM3.40
6
Peel crescent cookies
            RM2.80
7
Cashewnut rollet
            RM3.00
8
London almond
            RM3.10




Bil
               JENIS PRODUK(PUDING &JELLY)
             HARGA
1
Agar-agar kembang semangkuk
             RM1.00
2
Hati sokma
             RM4.50
3
Pudding bunga roti
             RM2.00
4
Sagu nira quinara
             RM8.00
5
Taming sari lapis
             RM1.30
6
Jelly and icecream
             RM10.90
7
Pudding tiga lapis tiga rasa
             RM3.80

Bil
                              JENIS PRODUK(ICE CREAM)
             HARGA
1
Ice cream pufee vanilla
             RM4.00  
2
Strawberry ice cream
             RM4.20
3
Ice cream chocolate latte
             RM5.00
4
Ice cream vanilla latte
             RM4.80

Bil
                              JENIS PRODUK(KEK)
            HARGA
1
Kek cawan oren
            RM2.50
2
Chokolate anglefood cupcakes
            RM7.90
3
Strawberry shortcake
            RM19.00
4
Heanut butter cups
            RM8.20
5
Kek cawan krimo
            RM3.90
6
Chocolate moist
            RM15.00
7
Chocolate cake with strawberry
            RM17.90

Bil
                            JENIS PRODUK(BUN)
           HARGA
1
Bun kacang merah
           RM1.50
2
Stollen kacang merah
           RM2.50
3
Roti prancis
           RM2.00
4
Sardine buns
           RM2.30
5
Cheese topping
           RM3.20
6
Caterpillar buns
           RM3.60
7
Mix fruit roll
           RM3.80
8
Horlick milk loaf
           RM 1.70



ASPEK PENTADBIRAN
Sweet Sugar Bun merupakan sebuah restoren perkongsiaan.  Restoren Sweet Sugar Bun telah terajui oleh 5 orang pengurus utama iaitu, Pengurus Besar, Pengurus Operasi, Pengurus Pemasaran, Pengurus Pentadbiran dan juga Pengurus Kewangan.  Manakala pekerjanya pula adalah seramai 10 orang.
CARTA ORGANISASI
Text Box: -Tukang cuci                                                      -penjaga keselamatanText Box: -Kerani                                                -Pengedar risalahText Box: -Chef (2 orang)                                      -Pencuci peralatanText Box: -Kerani kewangan                   -JuruwangText Box: PENGURUS PESONAL        MARIADONA  A/P ANTONY

Text Box: PENGURUS KEWANGAN NOOR FAZIRA BT YAHYAText Box: PENGURUS OPERASI     NUR CHAFIKAH CHELAHText Box: PENGURUS PEMASARAN    ZABARIAH BT AHMAD


Text Box: PENGURUS BESAR
SURIAYANI BT SULAIMAN


SUMBER PEMBIAYAAN PROJEK
Ø  Suriayani bt sulaiman                                     RM
·         Simpanan                                     RM15 000
·         Pinjaman                                      RM 40 000

Ø  Noor Fazira bt Yahya
·         Simpanan                                     RM 15 000
·         Pinjamam                                     RM 25 000

Ø  Nur Chafikah bt Chelah
·         Simpanan                                     RM 15 000
·         Pinjamam                                     RM 25 000

Ø  Zabariah bt Ahmad
·         Simpanan                                     RM 15 000
·         Pinjaman                                      RM 25 000

Ø  Mariadona a/p Antony
·         Pinjaman                                      RM 15 000
·         Sumbangan keluarga                  RM 10 000

JUMLAH KOS PROJEK              RM 200 000









TUGASAN JAWATAN

PENGURUS BESAR
·        menjadi tulang belakang dan nadi pada sesebuah perniagaan.
·        b)boleh dipercayai,amanah,dan dihormati para pekerja.
·        c)menghadapi resiko besar sesebuah perniagaan.
PENGURUS OPERASI
·        a)berbincang dengan chef tentang menu yang sesuai dan yang diperlukan oleh oleh pelanggan dan mengcukupi pada satu-satu masa.
·        b)menghitung keperluan bekalanmasakan yang mencukupiuntuk menu harian.
·        c)menentukan semua peralatan hidangan makanan sentiasa mencukupi.
·        d)memeriksa bekalan yang dihantar
PENGURUS PEMASARAN
·        a)mempromosi dan memperkenalkan produk.
·        b)menentukan jualan baranganatau produk yang disusun.
·        c)banyak bertemu dengan pelanggan dan meminta pendapat mereka tentang pencuci mulut yang dijual di kedai kami.
PENGURUS KEWANGAN
·        a)mengira untung dan rugi perniagaan.
·        b)memberi gambaran mengenai kewangan syarikat.
·        c)mengira kos pelbagai jenis jualan untuk di jual.
PENGURUS PERSONAL
·        a)melantik pegawai keselamatan untuk menjaga keselamatan di restoran.
·        b)memantau  kebersihan restoran selepas waktu perniagaan.



ASPEK PENIAGAAN
Sasaran Pelanggan
Sasaran pelanggan kami ialah pelancong asing. Selain itu,pekerja pejabat dan pelajar-pelajar dari sekolah atau dari kolej yang berdekatan. Selain itu,pejalan kaki (walk in) dan pelanggan yang membuat tempahan.
   
Anggaran bilangan pelanggan sehari/seminggu/sebulan
Dalam sehari restoren kami akan dikunjungi oleh pelanggan seramai 35. Dalam seminggu pula seramai 210 yang akan mengunjungi restoren kami dan sebulan seramai 945 orang pelanggan.

Kaedah promosi yang digunakan untuk memperkenalkan dan meningkatkan jualan
Untuk mempromosikan menu restoren kami, syarikat kami menggunakan media massa sebagai alat untuk memberitahu kepada orang ramai mengenai produk kami.  Syarikat kami juga telah mengedarkan brosur atau risalah dari rumah ke rumah dan di hadapan pusat membeli belah yang mana menjadi tumpuan orang ramai. 

Syarikat kami juga menggunakan kemudahan terkini iaitu dengan membuat blog untuk memasarkan produk kami di dalam blogspot yang telah kami buat.  Blog kami adalah http://sweetsugarbun.blogspot.com .  Di dalam blog kami, kami  telah membuat promosi dengan memaparkan produk-produk yang telah syarikat kami buat dan menyatakan kelebihan produk yang kami keluarkan.

Di samping itu, syarikat kami juga memberi percubaan untuk merasa pelbagai jenis menu keluaran kami secara percuma di hadapan kedai kami dan di ‘shopping mall’.

Saluran agihan yang digunakan

      1. Pengeluar   --->      Peruncit  ----->     Pengguna terakhir

2.    Pengeluar ----> Pembekal-----> Peruncit ----->  Pengguna terakhir 

3.    Pengeluar  ----> Pembekal---->  Peruncit --->   Agen --->    Pengguna akhir

Strategi yang digunakan bagi menentukan harga produk yang dijual
Harga bagi satu menu bergantung kepada kualiti bahan yang digunakan dan merupakan satu strategi yang baik kerana kami akan menilai serta menbuat perbandingan antara menu-menu yang lain yang telah dihasilkan bagi melihat kualiti bahan tersebut sama ada berkualiti tinggi, cantik dan menarik.

Anggaran belanja pemasaran
Promosi jualan
Anggaran perbelanjaan
      i.             Cabutan bertuah

RM 50 x 5 pemenang x 2 kali cabutan                       
=RM 500
                Sample rasa
 RM 50 sehari x 24 hari
=RM 1 200
Publisiti

                                        Media masa
·         Laman web
·         Radio

RM 1 800
RM 150 x 5 kali sebulan
=RM 750
                       Media cetak
·         Surat khabar


RM 80 x 10 kali sebulan
=RM 800











ASPEK PENGELUARAN
a.    CARTA  ALIRAN PROSES MEMBUAT DAN MENERIMA TEMPAHAN
PEMASARAN DI KEDAI
Rounded Rectangle:                                         Buat jellyRounded Rectangle:                              Menunggu jelly setRounded Rectangle:                                              Membeli barangJELLY AND ICE CREAM






 

















Rounded Rectangle: Mengambil pesanan dan pelanggan membuat pembayaran.
Rounded Rectangle: Meletakkan dalam peti sejuk
Rounded Rectangle: Meletakkan ice cream di atas jelly









 






TEMPAHAN
STRAWBERRY  SHORT CAKE
















Rounded Rectangle: Menerima tempahan daripada pelanggan

Rounded Rectangle: Membuat adunan kek










 










ASPEK KEWANGAN
a.    ANGGARAN JUALAN PRODUK

                              I.        SEHARI
   35    BIJI / SEHARI
RM 19.00  SEBIJI x     30     BIJI
=RM  665.00 SEHARI

                            II.        SEBULAN

RM  665.00  SEHARI x 30 HARI
=RM  19 950.00 SEBULAN

b.    ANGGARAN KOS PENGELUARAN

                              I.        SEHARI

KOS BAHAN + KOS UPAH + KOS SAMPINGAN
RM 6.59 + RM 4.81 + RM 3.00
=RM 498.75

                            II.        SEBULAN

RM 498.75 SEHARI x 30 HARI
=RM 8640.00
 

c.    ANGGARAN KEUNTUNGAN

                              I.        SEHARI

JUALAN – KOS PENGELUARAN
=RM 665.00 – 498.75
=RM 166.25

                            II.        SEBULAN

RM 166.25 x 30
=RM 4987.50
KOS PELAKSANAANN PROJEK
i.        Belanja Permulaan
·         Astro                                     RM 500
·         Strimeyx                              RM 38
·         Eletrik                                   RM 800
·         Duit minyak                          RM 350
·         Lesen perniagaan                RM 1250
·         Duit tambang                       RM 50
·         Sewa lori                              RM 150
·         Telefon                                 RM 150
·         Cat lampu                            RM 1 000
·         Air                                         RM 1 000                   
                                                                                 =RM 5 288


 
ii.        Pembelian Aset Tetap
·         Ketuhar    (3 x RM 1 000)        RM 3 000
·         Air cond   (2 x RM 1 700)        RM 3 400
·         Mikser  (1x RM 3 500)             RM 3 500
·         Cctv (4 x RM 600)                  RM 2 400
·         Van terpakai (4 x RM 600)     RM 1 400
·         Kerusi & meja                      RM 4 900
·         Alam (5 x RM 350)                  RM 1 750
·         Mesin fotostit                        RM 550
·         Mesin juru wang (2 x RM600) RM 1 200
·         Komputer (4 x RM 1 500)        RM 6 000
·         Kedai                                    RM 150 000
·         Meja & kerusi pejabat          RM 2 200
·         Mesin punch kad                 RM 800
·         Lain-lain                                RM 3 000
                                                                                 =RM184 100.00

iii.        Belanja Pentadbiran
·         Pen & Kertas                        RM 100
·         Uniform                                RM 220
·         Kalkulatur                             RM 20
·         Lain-lain                                RM 250
                                                                                 =RM 590


Belanja Pengeluaran
·         Bahan basah                        RM 500
·         Bahan kering                        RM 500
·         Lain-lain                                RM 500
                                                                                 =RM 1 500

iv.        Belanja Pemasaran
Ø  Iklan
·         Tv (1 x  RM 2500)           RM 2 500
·         Majalah (5 x RM 300)     RM 1 500
·         Sample rasa(3 x RM 50) RM150
·         Kad Peniagaan           RM 200
                                                                        =RM 4 350
 

v.        Belanja luar jangka                                                                     =RM 19 582.80
 

                              JUMLAH KOS PROJEK                           =RM 254 560.80











ANGGARAN  ALIRAN WANG TUNAI
Bulan
1
(RM)
2
(RM)
3
(RM)
4
(RM)
A.     Penerimaan tunai :
·         Baki tunai awal
·         Modal
·         Pinjaman
·         Anggaran jualan
Jumlah Penerimaan Tunai
B.     Pembayaran Tunai
       i.        Belanja Pengeluar :
·         Bahan mentah
·         Buruh
·         Overhed                                                       
      ii.        Belanja Pemasaran :
·         Iklan
     iii.        Belanja Pentadbira :
·         Sewa
·         Alat tulis
    iv.        Belanja Kewangan :
·         Faedah pinjaman
     v.        Belian Aset Tetap :
    vi.        Perbelanjaan Lain :
·         Deposit (air,api,telefon)
·         Jumalah Kos Perbelanjaan Projek

­­






-
78 235.03
91 037.86
114 392.64
55 000
-
-
-
295 000
-
-
-
51 870
57 057
62 762.70
69 038.97

401 870

135 292.03

153 850.56

183 631.61







7 500



7 875



8 268.75



8 682.19
16 400
16 400
16 400
16 400
800
800
900
900

13 050

13 050

2 610

2 610

-

-

-

-
100
-
-
-

245.83

245.83

245.83

245.83
-
-
5 000
-

-

-

-

-
279 705.80
-
-
-





Jumlah Perbelanjaan Tunai


317 801.63

38 370.83

33 424.58

28 838.59
C.     Lebihan atau kurangan 
         (Jumlah penerimaan tunai – jumlah
           perbelanjaan tunai )                                        


84 068.37

96 921.20

120 425.98

154 793.59
D.     Bayaran Balik Pinjaman
5 833.34
5 833.34
5 833.34
5 833.34
E.     Anggaran Baki Akhir
78 235.03
91 083.86
114 592.64
143 126.91



ANGGARAN UNTUNG RUGI
                                    Bagi tempoh berakhir  MAY  2012
               JUALAN
Kos Jualan (Barang atau Perkhidmatan)                                           RM 51 870
Ø  Stok awal                                RM 1 500

Ø  Kos pengeluaran / Belian        RM 7 500

Ø  Stok akhir                                RM (1 500)

 KOS JUALAN                                                                                   RM 7500
UNTUNG KASAR                                                                             RM 44 370
PERBELANJAAN-PERBELANJAAN
v  Belanja pengurusan                RM 25 982.19
Ø  Belanja pemasaran                   RM  2 610
Ø  Belanja kewangan                    RM  6 079.17
JUMLAH PERBELANJAAN                                                                        RM 34 671.36
KEUNTUNGAN OPERASI                                                               RM 9 698.64
Tambah Pendapatan lain jika ada                                                      RM 1 000
v  Tolak cukai 5% bagi keuntungan                                           RM 534.93
KEUNTUNGAN BERSIH SELEPAS CUKAI                                                RM 10 163.71







RUMUSAN
               Kami benar-benar mengharap semoga usaha sama bagi menjalankan projek dapat di pertimbangkan kerana kos kegiatan seluruhan projek ini agak tinggi, tetapi hasilnya baik dan mampu untuk membayar pinjaman balik dengan mudah. Yang penting adalah pentadbiran dan pengurus haruslah jujur dan amanah.

4 comments:

langit7 said...

mekaseh.. sungguh mencetus idea=)

langit7 said...

mintak izin bt bahan rujukan

Abid Faidhul Iman said...

Terima kasih..di atas perkongsian

cik nazirah said...

sama-sama...harap perkongsian yang tak seberapa nie dapat membantu korang sumer...